Lasagne se špenátem a dvěma druhy masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 440 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 80 g Anglická slanina
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 140 g Sýr Parmezán
  • 650 g Hovězí výřez
  • 180 g Hovězí maso přední
  • 180 g Vepřová plec
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 300 g Špenát listový čerstvý
  • 300 g Špenát listový čerstvý
  • 40 g Tymián čerstvý
  • 400 g Lasagne
  • 140 g Mozzarella
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Víno červené
  • 900 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 0.75 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Bobkový list
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 ks Hřebíček
  • 4 ks Hřebíček
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 18 ks Pepř černý celý
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 3 špetka Muškátový květ
  • 2.8 l Voda pitná
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Kosti hovězí morkové
  • 0.01 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2215 kcal
  • Sacharidy 115 g
  • Tuky 165 g
  • Sodík 689 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 124.9 mg
  • Draslík 822.8 mg
  • Vláknina 14440.4 mg
  • Vitamín A 14440.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.8 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer, anglickou slaninu, umleté hovězí a vepřové maso a opékáme za stálého míchání dokud maso nezmění barvu. Přidáme červené víno, po chvilce 125 ml hovězího vývaru a vaříme do zhoustnutí. Potom si smícháme protlak s 25 ml hovězího vývaru a vlijeme do směsi. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a hřebíček a přilijeme mléko. Pod pokličkou takto dusíme 1 hodinu. Předehřejeme si troubu na 200°C. Z omáčky vyndáme bobkový list a hřebíček. Mezitím si na 3 minuty dáme uvařit špenát. Zapékací mísu vytřeme trochou másla a střídavě vrstvíme lasagnové pláty (nepředvařené), špenát, masovou směs, bešamelovou omáčku a směs z nastrouhaného parmezánu a na kostičky nakrájené mozzarelly. Poslední vrstvou by měla být bešamelová omáčka a směs sýrů. Nakonec naklademe na kostičky nakrájené máslo a pečeme 25 minut.

  • 2

    Vývar hovězí [42661]:

  • 3

    Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Poté vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit.

  • 4

    Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:

  • 5

    Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.

Komentáře k receptu