Kořeněná zelňačka s houbami
Suroviny
- 30 g Houby sušené
- 60 g Celer bulvový
- 60 g Mrkev kořen
- 60 g Petržel kořen
- 50 g Sádlo škvařené
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Vepřová plec
- 250 g Klobása ostravská
- 240 g Zelí kysané
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 463 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 61 g
- Sodík 312 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 52.3 mg
- Draslík 531 mg
- Vláknina 6551.2 mg
- Vitamín A 6551.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso očistíme, zelí překrájíme, zeleninu oloupeme, česnek utřeme se špetkou soli, cibuli nakrájíme najemno. Ve vodě s 1 lžičkou soli uvaříme doměkka maso s houbami a celou klobásou. Když je maso poloměkké, přidáme zeleninu, zelí i s nálevem a dovaříme.
-
2
V mezičase v silnostěnném hrnci zpěníme na sádle cibuli, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji 200 ml vody, když se začne jíška vařit, zašleháme vývar se zelím, z něhož jsme vyjmuli maso, kořenovou zeleninu a klobásu. Vše nakrájíme na drobnější kostky a vrátíme do polévky. Před koncem varu ochutíme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.