Zapékaná masovo-lilková směs se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Vepřové maso mleté
  • 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Lilek
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
  • 2 polévková lžíce Máslo
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 10 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 727 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 280 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 236.5 mg
  • Draslík 685.4 mg
  • Vláknina 1253 mg
  • Vitamín A 1253 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na na 180°C. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso. Očistíme cibuli s česnekem, drobně vše pokrájíme a přidáme k masu. K masu ještě přidáme vejce, sůl, pepř, 3 lžíce strouhanky, omyté a nadrobno posekané čerstvé lístky z majoránky a šalvěje. Směs dobře promícháme.

  • 2

    Aby jsme si připravili měkké lilky co nejdříve, omyjeme je, osušíme, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme na 7 minut do mikrovlnné trouby na 900W. Necháme je mírně vychladnout, pak je nakrájíme na kostičky a přimícháme k masu. Parmezán nastrouháme do misky (odebereme z něj 2 lžíce, které si odložíme do další misky), přidáme zakysanou smetanu, sůl a bílý pepř. Zapékací mísu vytřeme máslem, vysypeme strouhankou (přibližně 3 lžíce), pak do ní rozložíme masovou směs s lilky, přelijeme ji připravenou směsí ze zakysané smetany a dáme péct na 40 minut. Odloženou lžíci parmezánu promícháme s 10 lžícemi strouhanky. Po 40 minutách upečené maso vyjmeme z trouby, posypeme připravenou strouhankou a pečeme ještě 10 minut.

  • 3

    Masovo-lilkovou směs podáváme teplou i studenou.

Komentáře k receptu