Zapékaná masovo-lilková směs se sýrem
Suroviny
- 800 g Vepřové maso mleté
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Lilek
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 2 polévková lžíce Máslo
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 10 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 54 g
- Sodík 280 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 236.5 mg
- Draslík 685.4 mg
- Vláknina 1253 mg
- Vitamín A 1253 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na na 180°C. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso. Očistíme cibuli s česnekem, drobně vše pokrájíme a přidáme k masu. K masu ještě přidáme vejce, sůl, pepř, 3 lžíce strouhanky, omyté a nadrobno posekané čerstvé lístky z majoránky a šalvěje. Směs dobře promícháme.
-
2
Aby jsme si připravili měkké lilky co nejdříve, omyjeme je, osušíme, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme na 7 minut do mikrovlnné trouby na 900W. Necháme je mírně vychladnout, pak je nakrájíme na kostičky a přimícháme k masu. Parmezán nastrouháme do misky (odebereme z něj 2 lžíce, které si odložíme do další misky), přidáme zakysanou smetanu, sůl a bílý pepř. Zapékací mísu vytřeme máslem, vysypeme strouhankou (přibližně 3 lžíce), pak do ní rozložíme masovou směs s lilky, přelijeme ji připravenou směsí ze zakysané smetany a dáme péct na 40 minut. Odloženou lžíci parmezánu promícháme s 10 lžícemi strouhanky. Po 40 minutách upečené maso vyjmeme z trouby, posypeme připravenou strouhankou a pečeme ještě 10 minut.
-
3
Masovo-lilkovou směs podáváme teplou i studenou.