Vepřová kýta s brokolicí
Suroviny
- 500 g Vepřová kýta
- 500 ml Vývar drůbeží
- 200 ml Balsamico ocet
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Brokolice
- 8 ks Bobkový list
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 8 stroužek Česnek
- 5 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 737 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 39 g
- Sodík 783 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 95.6 mg
- Draslík 1346.4 mg
- Vláknina 14321.1 mg
- Vitamín A 14321.1 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 229.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu opláchneme, osušíme a nakrájíme 4 plátky. Do každého plátku uděláme dva zářezy a vložíme do nich oloupaný stroužek česneku a bobkový list. Maso osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném sádle z obou stran opečeme, až je maso zlatohnědé. Poté vsypeme cukr, necháme zkaramelizovat, zalijeme balsamicem a odpařujeme zhruba minutu. Maso přelijeme polovinou vývaru a pod poklicí na mírnějším plameni dusíme asi 45 minut. Podle potřeby podléváme vývarem. Maso přeložíme na talíř a držíme na teple. Do omáčky vmícháme máslo a chvilku vaříme.
-
2
Souběžně připravíme brokolici. Rozebereme ji na růžičky a v polovině dávky vody necháme asi čtvrt hodiny. Poté scedíme a asi 7 minut vaříme ve vodě osolené 0,25 lžičkou soli. Poté scedíme, necháme okapat a zakapeme 2 lžícemi olivového oleje. Oloupaný a rozdrcený česnek osmažíme na zbylém oleji, vložíme na něj brokolici, osolíme, opepříme a chvíli restujeme.
-
3
Maso podáváme pokrájené na silnější kusy, obložené brokolicí a polité omáčkou.