Vepřové závitky plněné šunkou a zelím
Suroviny
- 100 g Křen
- 200 g Šunka dušená
- 200 g Zelí bílé - sterilizované
- 500 g Vepřová kýta
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Kmín mletý
- 1 dl Voda pitná
- 1 dl Zakysaná smetana
- 1.39 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 34 g
- Sodík 199 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 244.4 mg
- Draslík 611.1 mg
- Vláknina 3747.7 mg
- Vitamín A 3747.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vajíčka uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme a nakrájíme na půlky.
-
2
Masox rozmícháme v hrnku ve vodě a necháme krátce povařit. Křen očistíme, oškrábeme, opláchneme a nastrouháme na jemno. Šunku nakrájíme na malé kousky a smícháme ji v míse se zelím.
-
3
Vepřovou kýtu rozkrájíme na 4 části. Řízky rozklepeme, posypeme mletou paprikou, opepříme a osolíme. Na každý dáme část smíchaného zelí a šunky a půlku vařeného vajíčka, lehce posypeme kmínem. Maso zabalíme do závitků a ve spoji propíchneme párátky nebo grilovacími jehlami.
-
4
V pánvi rozehřejeme olej a na něm závitky zprudka osmahneme ze všech stran dozlatova, pak oheň zmírníme a pomalu dusíme pod pokličkou doměkka. Behem dušení podle potřeby podléváme vývarem z Masoxu a závitky občas obracíme. Měkké vyjmeme a dáme do tepla.
-
5
Šťávu v pánvi zaprášíme moukou, za stálého míchání přiléváme smetanu a necháme chvíli povařit.
-
6
Závitky na talíři posypeme nastrouhaným křenem. Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory.