Lotrinský koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 g Máslo čerstvé
  • 150 g Smetana kysaná
  • 150 g Vepřový bok uzený
  • 200 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Hrách loupaný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 988 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 780 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 473.7 mg
  • Draslík 215 mg
  • Vláknina 5537 mg
  • Vitamín A 5537 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vytřeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Do mísy prosejeme 250g mouky (zbylou mouku odložíme na posypání plechu), přidáme sůl, nakrájené máslo, sůl, ve vodě rozšlehaný žloutek a nejprve pomocí hnětače, poté rukama zpracujeme těsto. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odpočívat.

  • 3

    Odpočinuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku, kterou vyložíme dortovou formu. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a posypeme hrachem. Korpus pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 12 minutách odstraníme papír i hrách a pečeme ještě asi 45 minut. Upečený korpus necháme zchladnout.

  • 4

    V mezičase připravíme náplň. Plátky uzeného bůčku bez kůže nakrájíme na tenké proužky, ementál nastrouháme. V misce rozšleháme kysanou smetanu s vejci, žloutkem, kořením a solí.

  • 5

    Upečený korpus rovnoměrně poklademe šunkou a sýrem, zalijeme smetanovou směsí a pečeme asi 25 – 35 minut. Pokud by koláč moc hnědnul, přikryjeme ho alobalem.

  • 6

    Upečený koláč necháme jen velmi mírně zchladnout a podáváme.

Komentáře k receptu