Lotrinský koláč
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
- 150 g Smetana kysaná
- 150 g Vepřový bok uzený
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Hrách loupaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 988 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 65 g
- Sodík 780 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 473.7 mg
- Draslík 215 mg
- Vláknina 5537 mg
- Vitamín A 5537 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Do mísy prosejeme 250g mouky (zbylou mouku odložíme na posypání plechu), přidáme sůl, nakrájené máslo, sůl, ve vodě rozšlehaný žloutek a nejprve pomocí hnětače, poté rukama zpracujeme těsto. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odpočívat.
-
3
Odpočinuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku, kterou vyložíme dortovou formu. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a posypeme hrachem. Korpus pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 12 minutách odstraníme papír i hrách a pečeme ještě asi 45 minut. Upečený korpus necháme zchladnout.
-
4
V mezičase připravíme náplň. Plátky uzeného bůčku bez kůže nakrájíme na tenké proužky, ementál nastrouháme. V misce rozšleháme kysanou smetanu s vejci, žloutkem, kořením a solí.
-
5
Upečený korpus rovnoměrně poklademe šunkou a sýrem, zalijeme smetanovou směsí a pečeme asi 25 – 35 minut. Pokud by koláč moc hnědnul, přikryjeme ho alobalem.
-
6
Upečený koláč necháme jen velmi mírně zchladnout a podáváme.