Roláda z vepřového bůčku plněná masovou náplní
Suroviny
- 150 g Vepřové maso mleté
- 150 g Hovězí maso mleté
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 1 ks Kapie
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 2 dl Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- 1 kg Vepřový bok
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1727 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 147 g
- Sodík 227 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 357.9 mg
- Draslík 777.4 mg
- Vláknina 927.2 mg
- Vitamín A 927.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Kapii podélně rozkrojíme, zbavíme jádřinců, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Housky rozkrájíme a namočíme do mléka. Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme a nakrájíme na kostičky. Masox rozmícháme v hrnku s vodou a necháme na ohni přejít varem.
-
2
Nejprve připravíme nádivku. V míse důkladně promícháme mleté hovězí a vepřové maso s jemně nakrájenou cibulí, přidáme v mléce namočené, nakrájené housky, nakrájenou kapii a vajíčka, ochutíme pepřem a solí.
-
3
Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který ještě rozklepeme. Maso posypeme mletou paprikou,
-
4
rozprostřeme na něj připravenou nádivku, zabalíme, osolíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami.
-
5
Do pekáče rozložíme kosti z bůčku, podlijeme je trochou vody, položíme na ně roládu a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. V průběhu pečení roládu poléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem z Masoxu.
-
6
Upečenou roládu z pekáče vyjmeme. Šťávu za stálého míchání zaprášíme moukou, přilijeme zbylý masoxový vývar, vmícháme rajčatový protlak a vaříme, až zhoustne.
-
7
Roládu zatím nakrájíme na plátky, které dáme zpět do omáčky a vše prohřejeme.
-
8
Podáváme s bramborami, přelité omáčkou.