Zabíjačkový prejt se zelím
Suroviny
- 250 g Játra vepřová
- 250 g Vepřové plíce
- 250 g Vepřová slezina
- 500 g Rohlík tukový
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Vepřový bok
- 1 ks Vepřový jazyk
- 7 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Tymián čerstvý
- 1 špetka Muškátový ořech
- 5 stroužek Česnek
- 1 l Vývar z hovězích kostí
- 2 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 43 g
- Sodík 895 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 339.8 mg
- Draslík 882.2 mg
- Vláknina 604 mg
- Vitamín A 604 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bůček, slezinu, jazyk a plíce uvaříme doměkka, poté pomeleme.
-
2
Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme ve vývaru.
-
3
Játra umeleme syrová a vše smícháme.
-
4
Přidáme utřený česnek – množství záleží na chuti každého. Přidáme majoránku, sůl a čerstvě nadrcený pepř a nové koření. Množství veškerého koření záleží na chuti strávníků. Dochutíme zázvorem, muškátovým ořechem a tymiánem.
-
5
Pekáček vymažeme sádlem, přidáme vytvořenou směs a zapečeme na 200 °C až se nahoře utvoří kůrčička.