Vepřový řízek "švarný Max"
Suroviny
- 120 g Cibule
- 600 g Vepřová kýta
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 50 g Okurky nakládané
- 20 g Pažitka
- 4 krajíc Chléb výběrový
- 1 kávová lžička Majoránka
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 38 g
- Sodík 801 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 358.8 mg
- Draslík 661.3 mg
- Vláknina 2465.5 mg
- Vitamín A 2465.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řízky osušíme a lehce naklepeme. Okořeníme solí, pepřem a majoránkou a pořádně potřeme olejem. Přikryjeme a až do pečení necháme při pokojové teplotě marinovat. Předehřejeme troubu na 60°C (horkovzdušná 50°C) a ohřejeme talíře.
-
2
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Nakládané okurky nakrájíme na plátky. Pažitku omyjeme, osušíme a nakrájíme na jemné trubičky.
-
3
Ohřejeme pánev na středně velkém plameni, necháme na ní rozpustit 1/2 másla. Krajíčky chleba krátce osmažíme po obou stranách, dáme je na talíři do teplé trouby. Na pánvi ohřejeme přepuštěné máslo, marinované řízky zaprášíme slabou vrstvou mouky (obr. 1) a na středním až silnějším plameni z každé strany smažíme 2-3 minuty.
-
4
Řízky vyndáme z pánve, položíme je na krajíčky chleba (obr. 2) a opět dáme do teplé trouby. V omastku po řízkách smažíme 7 minut za stálého míchání plátky cibule, přidáme plátky okurek a zředíme troškou okurkového láku, necháme jednou přejít varem a pánev odstavíme.
-
5
Na druhé pánvi ohřejeme zbývající máslo a uděláme volská oka. Rozdělíme okurko-cibulovou omáčku na řízky a posadíme na ně volská oka. Posypeme posekanou pažitkou a hned servírujeme.