Kuře pečené s nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 80 g Vejce slepičí
  • 1 g Muškátový květ
  • 1500 g Kuře
  • 20 g Sůl
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 10 g Petržel - nať
  • 300 g Žemle tuková
  • 500 ml Voda pitná
  • 150 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 507 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 894 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 159.8 mg
  • Draslík 303 mg
  • Vláknina 124.4 mg
  • Vitamín A 124.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřata očistíme, opláchneme a necháme je okapat. Kůži na prsíčkách uvolníme pro náplň.

  • 2

    Žemli nakrájíme na malé kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Máslo se žloutky vyšleháme, osolíme, přidáme omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku, květ nebo oříšek, zvlhčenou žemli a vše dobře promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do nádivky.

  • 3

    Kuřata nádivkou naplníme, pomocí nití nebo jehlic je ztvarujeme, mírně osolíme na povrchu i uvnitř a vložíme do pekáče. Mírně podlijeme vodou, přidáme 2/3 dávky másla kuřata doměkka upečeme. Během pečení je přeléváme výpekem a podléváme vodou, aby se nepřipálila šťáva. Upečená kuřata vyjmeme.

  • 4

    Šťávu zředíme vodou, procedíme, přidáme zbylé máslo a krátce převaříme.

  • 5

    Při podávání kuřeti vždy nasekneme klouby a sekáme část prsíček s nádivkou a část stehna. Jednotlivé porce podléváme šťávou.

Komentáře k receptu