Květák v sezamovém kabátku s rajčatovým dipem
Suroviny
- 60 g Mouka cizrnová
- 0.5 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 1 ks Květák
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Chilli paprička
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl mořská
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Sezam - semena
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 18 g
- Sodík 595 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 2327.7 mg
- Vláknina 34961.1 mg
- Vitamín A 34961.1 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 268 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 200°C. Pekáček si vyložíme pečícím papírem. Omytý květák rozemereme na malé růžičky. Připravíme si tři misky: v jedné rozšleháme vejce se solí a hořčicí, do druhé si nasypeme hladkou mouku a ve třetí smícháme cizrnovou mouku se sezamovými semínky.
-
2
Květákové růžičky nejdříve obalíme v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance se semínky. Obalený květák poklademe na plech s pečícím papírema vložíme ho do předehřáté trouby. Květák během pečení několikrát obrátíme, pečeme ho dozlatova přibližně 35-45 minut.
-
3
Mezitím si připravíme rajčatový dip: do mixéru dáme pokrájená oloupaná rajčata, nadrobno pokrájené stroužky česneku, omytý čerstvý kopr, bazalku, malou omytou pokrájenou chilli papričku, sůl, cukr a pepř. Vše jemně rozmixujeme a dáme do misek.
-
4
K upečenému teplému květáku podáváme rajčatový dip. Dobrou chuť.