Kapr pečený s kořenovou zeleninou a sýrem
Suroviny
- 220 g Kapr obecný
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Petržel kořen
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibulka lahůdková
- 1 ks Pórek
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř citronový
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 plátek Sýr Eidam cihla 30%
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 15 g
- Sodík 880 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 72.6 mg
- Draslík 983.9 mg
- Vláknina 13932.5 mg
- Vitamín A 13932.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.1 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filet z omytého a sušeného kapra bez kůže a kostí pokrájíme na 4-6 podlouhlých kousků. Osolíme je, posypeme citronovým pepřem a kmínem. Na chvíli odložíme. Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček si vytřeme olejem.
-
2
Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Lahůdkovou cibulku a malý pórek očistíme a pokrájíme na kroužky. K zelenině přidáme sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Zeleninovou směs dobře promícháme. Z čerstvých bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do zeleninové směsi.
-
3
Do pekáčku dáme 1/2 zeleninové směsi, na zeleninu poklademe kousky kapra, rybu pokryjeme 2/2 zeleninové směsi a pekáček vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova přibližně 35-45 minut. Přibližně 10 minut před dopečením povrch pokryjeme 2 plátky tvrdého sýru a pečeme do té doby, až se sýr roztaví a zezlátne.
-
4
Porce zeleninového "nákypu" s kousky kapra dáme na talíře a hned teplé servírujeme.