Bábovka s mandlemi a oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Čokoláda hořká
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Ořechy lískové
  • 180 g Cukr krupice
  • 50 g Mandle mleté
  • 100 g Čokoláda 70% kakao
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 5 polévková lžíce Sirup Golden
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1019 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 114 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 304.1 mg
  • Draslík 374.2 mg
  • Vláknina 10581.3 mg
  • Vitamín A 10581.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 5.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 165 °C, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

  • 2

    Rozinky namočíme do rumu. Čokoládu do těsta nasekáme nahrubo, mandle umeleme, oříšky nasekáme. Bílky se solí ušleháme do pevného sněhu. Mouku promícháme s kypřicím práškem, mandlemi, oříšky a čokoládou.

  • 3

    V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny, vmícháme žloutky a alespoň 10 minut šleháme. Poté vmícháme sirup, vanilkový extrakt, okapané rozinky a směs mouky. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.

  • 4

    Těsto vlijeme do připravené formy a v předehřáté troubě pečme 60 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená.

  • 5

    Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  • 6

    V mezičase rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni, čokoládu na polevu a vychladlou bábovku jí přelijeme.

Komentáře k receptu