Oblíbený bramborový salát
Suroviny
- 350 g Šunkový salám
- 100 g Hrášek mražený
- 200 g Majonéza
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Petržel kořen
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 ks Okurky sterilované
- 2 ks Cibule
- 2 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 2 polévková lžíce Jogurt bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 645 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 36 g
- Sodík 531 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 163.8 mg
- Draslík 1823.6 mg
- Vláknina 27642.5 mg
- Vitamín A 27642.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.8 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V jednom hrnci uvaříme omyté brambory ve slupce doměkka, ale neměly by se převařit. Měly by být přibližně stejné velikosti, vaříme je přibližně 20 minut. V druhém hrnci si uvaříme doměkka dobře omytou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Vaříme ji přibližně 15-20 minut.
-
2
Vajíčka uvaříme natvrdo, vaříme je 9 minut. Uvařenou zeleninu, vejce a brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, přibližně 1x1cm velké. Vše dáme do velké mísy. Ještě na kostičky nakrájíme šunkový salám a sterilované sladkokyselé okurky, očištěné cibule pokrájíme nadrobno a přidáme vše k zelenině do mísy.
-
3
V rendlíku přivedeme k varu vodu, nasypeme do ní mražený hrášek a vaříme jen krátce, scezený a vychladlý dáme do mísy.
-
4
V misce vymícháme majonézu Hellmanns se smetanovým jogurtem. Všechny pokrájené ingredience v míse promícháme, ochutíme je solí, pepřem a hořčicí. Pak přidáme majonézu s jogurtem a znovu vše promícháme, případně dochutíme solí a citrónovou šťávou. Salát necháme v chladu odležet minimálně 2 hodiny, pak podáváme.