Kynutý koláč plněný žloutkovým krémem a šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 53 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Cukr krupice
  • 12 g Droždí
  • 100 g Cukr moučkový
  • 45 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 500 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 0.2 polévková lžíce Martell cognac
  • 1 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 418 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 137 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 329.1 mg
  • Draslík 91.4 mg
  • Vláknina 1661.8 mg
  • Vitamín A 1661.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 388.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si připravíme kynuté těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme ji se solí a s cukrem. Do mouky uděláme důlek. Ve větším hrnečku do 1dl vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, zasypeme je 1 lžičkou cukru a necháme zkynout. 5 vajec rozklepneme do misky a vidličkou je rozšleháme. Hodně změklé máslo rozkrájíme na kousky. Jakmile kvasnice zkynou, vlijeme je do důlku v mouce, promícháme, přidáme rozšlehaná vejce, znovu těsto promícháme a nakonec přidáme změklé, pokrájené máslo a těsto velice důkladně propracujeme - ručně nebo pomocí elektrického šlehače. Pokud bude těsto tuhé přidáme mléko - asi 50 ml. Těsto po vypracování by mělo být polotuhé, vláčné a hladké, nesmí se lepit. Zakryjeme ho fólií, necháme kynout v teplém místě asi 2 hodiny, pak těsto rukou srazíme a zakryté fólií vložíme na 30 minut do mrazáku. Poté ho přemístníme do lednice a vrátíme se k němu až druhý den.

  • 2

    Než budeme péct, plech vyložíme pečícím papírem. Dortovou formu bez dna vymažeme máslem a položíme ji na plech a mírně vypracované těsto vložíme do formy, zlehka ho poprášíme moukou, zakryjeme fólií nebo čistou utěrkou a necháme ho 2 hodiny kynout v teple. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložime do trouby a pečeme 12-15 minut dozlatova. upečený koláč necháme vychladnout.

  • 3

    Připravíme si krém: v rendlíku vyšleháme do pěny čerstvé žloutky s cukrem a Maizenou. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrábneme z něj semínka, které přimícháme do pěny. pak do ní zamícháme mléko, rendlík postavíme na plotnu a směs a stálého míchání přivedeme pomalu k varu. Vaříme 3 minuty do zhoustnutí, pak vzniklý krém odstavíme z plotny. Poté krém začneme šlehat až do vychladnutí, pak budeme postupně přidávat kostičky změklého másla, šleháme tak dlouho, až je krém hladký a nadýchaný. Hotový krém odložíme asi na 15-20 minut do chladničky.

  • 4

    V míse vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, do které nakonec vmícháme zlehka koňak.

  • 5

    Koláč vyjmeme z formy, podélně ho v polovině rozkrojíme a spodní část položíme na servírovací mísu, potřeme ji žloutkovým krémem, na něj navršíme šlehačku, kterou zakryjeme vrchní polovinou koláče. Celý koláč poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu