Kynutý koláč plněný žloutkovým krémem a šlehačkou
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Cukr krupice
- 12 g Droždí
- 100 g Cukr moučkový
- 45 g Maizena - kukuřičný škrob
- 500 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.2 polévková lžíce Martell cognac
- 1 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 418 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 24 g
- Sodík 137 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 329.1 mg
- Draslík 91.4 mg
- Vláknina 1661.8 mg
- Vitamín A 1661.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 388.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si připravíme kynuté těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme ji se solí a s cukrem. Do mouky uděláme důlek. Ve větším hrnečku do 1dl vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, zasypeme je 1 lžičkou cukru a necháme zkynout. 5 vajec rozklepneme do misky a vidličkou je rozšleháme. Hodně změklé máslo rozkrájíme na kousky. Jakmile kvasnice zkynou, vlijeme je do důlku v mouce, promícháme, přidáme rozšlehaná vejce, znovu těsto promícháme a nakonec přidáme změklé, pokrájené máslo a těsto velice důkladně propracujeme - ručně nebo pomocí elektrického šlehače. Pokud bude těsto tuhé přidáme mléko - asi 50 ml. Těsto po vypracování by mělo být polotuhé, vláčné a hladké, nesmí se lepit. Zakryjeme ho fólií, necháme kynout v teplém místě asi 2 hodiny, pak těsto rukou srazíme a zakryté fólií vložíme na 30 minut do mrazáku. Poté ho přemístníme do lednice a vrátíme se k němu až druhý den.
-
2
Než budeme péct, plech vyložíme pečícím papírem. Dortovou formu bez dna vymažeme máslem a položíme ji na plech a mírně vypracované těsto vložíme do formy, zlehka ho poprášíme moukou, zakryjeme fólií nebo čistou utěrkou a necháme ho 2 hodiny kynout v teple. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložime do trouby a pečeme 12-15 minut dozlatova. upečený koláč necháme vychladnout.
-
3
Připravíme si krém: v rendlíku vyšleháme do pěny čerstvé žloutky s cukrem a Maizenou. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrábneme z něj semínka, které přimícháme do pěny. pak do ní zamícháme mléko, rendlík postavíme na plotnu a směs a stálého míchání přivedeme pomalu k varu. Vaříme 3 minuty do zhoustnutí, pak vzniklý krém odstavíme z plotny. Poté krém začneme šlehat až do vychladnutí, pak budeme postupně přidávat kostičky změklého másla, šleháme tak dlouho, až je krém hladký a nadýchaný. Hotový krém odložíme asi na 15-20 minut do chladničky.
-
4
V míse vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, do které nakonec vmícháme zlehka koňak.
-
5
Koláč vyjmeme z formy, podélně ho v polovině rozkrojíme a spodní část položíme na servírovací mísu, potřeme ji žloutkovým krémem, na něj navršíme šlehačku, kterou zakryjeme vrchní polovinou koláče. Celý koláč poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.