Dort s citrusy
Suroviny
- 150 g Sušenky Club - máslové
- 50 g Solamyl
- 75 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 20 g Máslo čerstvé
- 300 ml Voda pitná
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1.5 ks Citrony
- 1 ks Limetka
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 11 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 189.1 mg
- Draslík 126.8 mg
- Vláknina 4098 mg
- Vitamín A 4098 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Sušenky válečkem rozválíme a v misce promícháme s bílkem. Poté drť vtlačíme do formy tak, aby byly i okraje. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 7 – 10 minut. Poté sušenkový dort necháme vychladnout ve formě.
-
3
V mezičase si připravíme náplň. Limetu i citron umyjeme, osušíme, kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme a dáme do kastrolu. Přidáme šťávu z pomeranče a Solamyl.
-
4
V hrnečku svaříme vodu, vmícháme ji do šťávy se škrobem a na mírném plameni za stálého míchání povaříme, až do zhoustnutí.
-
5
V misce utřeme cukr se žloutky dohladka, přimícháme 3 lžíce horkého krému, a poté po částech zbylý prochladlý krém. Hotový krém rozetřeme na dort.
-
6
Bezé připravíme ušleháním bílků se solí do tuhého sněhu. Poté po částech přimícháváme cukr a šleháme, dokud nevznikne pevná lesklá hmota.
-
7
Sníh po lžících navršíme na dort a pečeme zhruba čtvrt hodiny, až se bezé zabarví do zlatova. Dort necháme vychladnout ve formě, poté vyjmeme a podáváme.