Jarní chřestový hemenex

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Čerstvý přírodní sýr
  • 200 g Chřest zelený
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 183 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 720 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 374.9 mg
  • Draslík 118.5 mg
  • Vláknina 111 mg
  • Vitamín A 111 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce vyšleháme vejce se smetanou, moukou, solí a pepřem. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu. Výhonky zeleného chřestu omyjeme, odřežeme spodní tvrdé konce (2-4cm). Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní chřest a krátce, přibližně 3-5 minut ho povaříme do poloměkka. Poté chřest vyjmeme z vody, osušíme a podélně rozkrojíme.

  • 2

    Velkou pánev s nepřilnavým dnem potřeme olejem a necháme rozehřát 1 lžičku másla, které rozetřeme po dně pánve. Jakmile je omastek rozehřátý, vylijeme do pánve vaječnou směs, pánev zakryjeme poklicí. Takto vaječnou omeletu pečeme přibližně 5-6 minut. Vejce by se měla srazit, ale jinak omeleta bude měkká. Během pečení omeletu od okrajů zlehka širokou naběračkou nadzdvihneme a během pečení občas zahýbáme pánví, tak zkontrolujeme, aby se nám omeleta nepřipekla. Přibližně poslední minutu před dopečením přidáme na omeletu nakrájený chřest. Hotovou omeletu opatrně přesuneme na velký mělký talíř. Posypeme ji nastrouhaným čerstvým sýrem a podáváme.

Komentáře k receptu