Mangový koláč s karamelem
Suroviny
- 170 g Cukr krupice
- 130 g Jogurt bílý
- 170 g Mouka polohrubá
- 20 g Máslo čerstvé
- 35 g Kokos - mletý (Kopra)
- 120 ml Olej rostlinný
- 200 ml Smetana na šlehání
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Mango
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 609 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 40 g
- Sodík 78 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 88.6 mg
- Draslík 194.2 mg
- Vláknina 6272.3 mg
- Vitamín A 6272.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zapékací mísu (nejlépe hranatou) vymažeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Mango vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky, kterými vyložíme dno zapékací mísy tak, aby se jednotlivé plátky překrývaly.
-
3
V míse šlehačem ušleháme vejce, jogurt, olej, cukr a sůl. V misce promícháme mouku s kypřicím práškem, kokosem a citronovou kůrou. Směs pečlivě vmícháme do jogurtové směsi. Vzniklým těstem přelijeme mango a pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut. Jakmile začne koláč mít zlatou barvu, přikryjeme ho pečicím papírem nebo alobalem a dopečeme.
-
4
Upečený koláč necháme jen mírně zchladnout (asi 10 minut). Mezitím rozehřejeme v troubě gril. Zchladlý koláč obrátíme na plech, posypeme moučkovým cukrem a necháme v troubě zkaramelizovat.
-
5
Hotový koláč podáváme teplý, zdobíme ušlehanou smetanou.