Quiche s kuřecími prsíčky a sýrem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Gouda
- 300 g Kuřecí prsa
- 60 ml Vývar drůbeží
- 250 ml Smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 40 g
- Sodík 111 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 193.6 mg
- Draslík 78.1 mg
- Vláknina 690 mg
- Vitamín A 690 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku.
-
2
Poté přidáme studené mléko a jedno vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.
-
3
Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.
-
4
Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.
-
5
Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 15 minut na 200 °C.
-
6
Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 10 minut.
-
7
Cibuli nakrájíme na jemno a zpěníme na oleji.
-
8
Přidáme nakrájená a osolená kuřecí prsa a česnek. Orestujeme a přidáme vývar. Vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nevypaří.
-
9
Mezitím si připravíme smetanovou zálivku – smícháme smetanu, vejce, dijonskou hořčici a sušený tymián. Pořádně rozšleháme. Přidáme i nastrouhaný sýr.
-
10
Na předpečený koláč dáme kuřecí směs a zalijeme smetanovou zálivkou. Trochu sýra si můžeme nechat i na posypání.
-
11
Pečeme 30 minut na 200 °C.