Máslový croissant z francouzské kuchyně
Suroviny
- 250 g Máslo
- 42 g Droždí
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 351 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 3 g
- Sodík 27 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 83.9 mg
- Draslík 25.9 mg
- Vláknina 2709 mg
- Vitamín A 2709 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 130.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme hladkou mouku. Přimícháme do ní sůl a cukr. Do hrnečku s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 2 lžíce mouky. Když nám kvásek nakyne, vlijeme ho k mouce. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do těsta přidáme jen žloutky, vše promícháme vařečkou, podle potřeby přiléváme vlahé mléko a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladničce odpočinout na 30 minut.
-
2
Změklé máslo promícháme s 3 lžícemi mouky a vytvoříme z něj malý obdélník. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na větší obdélník, na něj rozetřeme připravené máslo. Těsto přeložíme přes máslo a rozválíme. Znovu těsto přeložíme a proces zopakujeme 2-3x, dokud se máslo do těsta stejnoměrně nezapracuje. Pak těsto zabalíme potravinářskou fólií a necháme na noc uležet v lednici.
-
3
Troubu předehřejeme na 200°C. Přibližně hodinu před pečením vál posypeme hladkou moukou a těsto rozválíme do většího kruhu o síle přibližně 3mm. Pomocí nože (nebo radýlka) rozdělíme kruh na čtvrtiny a každý díl na 3 stejné trojúhelníčky. Každý trojúhelník srolujeme od široké hrany ke zbývajícímu cípu. Vytvoříme tak požadovaný tvar půlměsíčku. Poklademe je na pečící papír a necháme znovu minimálně 20 minut nakynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Croissanty pečeme přibližně 15-20 minut při teplotě 180-200°C do zlatohněda.
-
4
Máslové croissanty podáváme nejlépe teplé, ty jsou nejchutnější.