Zeleninový nákyp se špenátem
Suroviny
- 100 g Karotka
- 100 g Celer řapíkatý
- 50 g Fazolové lusky
- 450 g Špenát
- 50 g Čedar
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Máslo čerstvé
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 349 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 26 g
- Sodík 228 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 197.7 mg
- Draslík 173.1 mg
- Vláknina 5295.8 mg
- Vitamín A 5295.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenát propereme, vyřízneme stonky, spaříme, scedíme a nasekáme na jemno. Nakonec z něj vymačkáme v čisté utěrce všechnu tekutinu. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a povaříme 3 minuty v osolené vodě. Vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.
-
2
V kastrolku na 50 g rozehřátého másla necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Dáme pozor, aby nezačala hnědnout. Po 4 - 5 minutách vmícháme špenát, muškátový oříšek, sůl a pepř, poté necháme vychladnout.
-
3
Troubu rozehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Zapékací misky o průměru 10 cm vymažeme druhou částí másla (50 g) a vysypeme hrubou moukou.
-
4
V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme hladkou mouku, mícháme 1 - 2 minuty, poté za stálého míchání přiléváme mléko, až je omáčka hladká a začne se lepit k vařečce.
-
5
Žloutky oddělíme od bílků, žloutky přimícháme do omáčky a z bílků ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme sýr.
-
6
Do omáčky postupně přidáme špenát, zeleninu, strouhaný sýr a nakonec opatrně vmícháme sníh. Směs rozdělíme do zapékacích misek a pečeme asi 30 minut, než nabude a zezlátne.