Celerová polévka se smetanou a česnekem
Suroviny
- 2 kostka Masox
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Smetana
- 20 g Petržel - nať
- 50 g Máslo čerstvé
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2.1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 29 g
- Sodík 191 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 292.7 mg
- Draslík 233 mg
- Vláknina 3004 mg
- Vitamín A 3004 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Olej rozpálíme v hrnci, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli. Do sklovité cibule oloupaný, drobně pokrájený celer a osmahneme do poloměkka. Ve vroucí vodě rozpustíme dvě kostky Masoxu a zalijeme osmažený celer. Dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a povaříme do měkka.
-
2
V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji smetanou, metlou dobře promícháme na hladkou hmotu, kterou zahustíme polévku. Žloutky rozkvedláme v 1 dl vody a postupně přiléváme do polévky. Nakonec vsypeme drobně sekanou petrželovou nať, zamícháme a stáhneme ze sporáku.
-
3
Hotovou polévku necháme 10 minut odpočinout pod poklicí a porcujeme na jednotlivé hluboké talíře. Servírujeme také v polévkových miskách.