Pumpernikel, lotyšský moučník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Jádra lískových ořechů
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 15 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 190 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 415 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 28 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 88 mg
  • Draslík 228.6 mg
  • Vláknina 5132.2 mg
  • Vitamín A 5132.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lískové ořechy zbavíme tenkých slupek, 60 g nastrouháme a zbytek rozpůlíme. Změklé máslo utřeme s cukrem a mletou skořicí do pěny, přidáme rozmíchaná vejce, polohrubou mouku promíchanou s polovinou prášku do pečiva, mletá jádra lískových ořechů a důkladně zpracujeme na hladké těsto.

  • 2

    Z vypracovaného těsta utvoříme šišku o průměru 3 cm, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a na mírném ohni pečeme 20-25 minut dozlatova.

  • 3

    Mezitím ve vodní lázni umícháme z tabulky čokolády na vaření, 190 ml vody a lžičky másla čokoládovou polevu.

  • 4

    Upečený moučník ihned za tepla pokrájíme na plátky silné 1 cm, necháme vychladnout a pak každý plátek potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme polovinou lískového ořechu.

  • 5

    Moučník podáváme k bílé i černé kávě a k čaji.

Komentáře k receptu