Sýrové knedlíčky na rakouský způsob
Suroviny
- 180 g Sýr Ementál (Primátor)
- 200 g Brambory
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Rohlíky bílé
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Chilli
- 4 dl Voda pitná
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 0.18 dl Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 31 g
- Sodík 437 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 183.6 mg
- Draslík 301 mg
- Vláknina 7500.2 mg
- Vitamín A 7500.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na výrobu těmto knedlíčků potřebujeme hodně vyzrálý tvrdý sýr Ementál, který už bude seschlý, šedý, štiplavé chuti. Pokrájíme ho pečlivě na malé kostičky. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, v rendlíku ve 4 dl vody uvaříme do měkka (13 - 15 minut), poté je scedíme a vidličkou rozmačkáme. Vejce vyšleháme v mléce se solí a čerstvě pomletým bílým pepřem. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, vložíme do mísy a zalijeme mlékem s vejci. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno, v pánvi na másle ji zpěníme. K namočeným rohlíkům přidáme cibuli, sýr, brambory, špetku muškátového oříšku a špetku chilli, směs důkladně promícháme. Podle potřeby přimícháme 2 - 4 lžíce hladké mouky se špetkou kypřícího prášku, aby těsto mělo hustou konzistenci. Parmezán jemně nastrouháme.
-
2
V pánvi rozpálíme 1-1,5 dl oleje. Do misky dáme 2 - 3 lžíce hladké mouky. Z těsta odkrajujeme lžicí větší kousky, tvarujeme na kulaté knedlíčky, obalíme zklehka v hladké mouce a smažíme z každé strany do zlatova. Usmažené vyjmeme děrovanou naběračkou, ihned je pokládáme na talíře, sypeme strouhaným Parmezánem a servírujeme.