Ukrajinské vareniky s višněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3.5 l Voda pitná
  • 1 kg Višně
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1007 kcal
  • Sacharidy 123 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 250 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 123 g
  • Cholesterol 111.8 mg
  • Draslík 403.4 mg
  • Vláknina 11500 mg
  • Vitamín A 11500 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme náplň do vareniků: višně vypeckujeme, vložíme do mísy, prosypeme 200 g cukru a necháme 2 - 3 hodiny stát, aby pustily šťávu. Poté je scedíme a necháme okapat. Pecky z višní dáme vařit asi na 10 minut do 150 ml vody, poté je přecedíme, přidáme 50 g cukru, znovu uvedeme do varu, když se cukr rozpustí, tekutinu vychladíme a přilijeme do ní šťávu z višní.

  • 2

    Mezitím připravíme z 500 g polohrubé mouky, 100 - 150 ml vody, 2 vajec a špetky soli těsto. To následně rozválíme do plátu o síle 2 - 3 mm, který rádýlkem rozkrájíme na čtverečky 5 x 5 cm.

  • 3

    Okapanými višněmi plníme připravené čtverečky těsta, růžky pečlivě spojíme a knedlíčky v dlani zakulatíme.

  • 4

    Vareniky vložíme do 3 l vařící osolené vody, vaříme. Po 8 - 10 minutách vyplavou vareniky na povrch, drátěnou naběračkou je vybereme do mísy, následně je polijeme rozpuštěným máslem.

  • 5

    Podáváme pokapané připravenou sladkou šťávou.

Komentáře k receptu