Ukrajinské vareniky s višněmi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1007 kcal
- Sacharidy 123 g
- Tuky 24 g
- Sodík 250 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 123 g
- Cholesterol 111.8 mg
- Draslík 403.4 mg
- Vláknina 11500 mg
- Vitamín A 11500 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme náplň do vareniků: višně vypeckujeme, vložíme do mísy, prosypeme 200 g cukru a necháme 2 - 3 hodiny stát, aby pustily šťávu. Poté je scedíme a necháme okapat. Pecky z višní dáme vařit asi na 10 minut do 150 ml vody, poté je přecedíme, přidáme 50 g cukru, znovu uvedeme do varu, když se cukr rozpustí, tekutinu vychladíme a přilijeme do ní šťávu z višní.
-
2
Mezitím připravíme z 500 g polohrubé mouky, 100 - 150 ml vody, 2 vajec a špetky soli těsto. To následně rozválíme do plátu o síle 2 - 3 mm, který rádýlkem rozkrájíme na čtverečky 5 x 5 cm.
-
3
Okapanými višněmi plníme připravené čtverečky těsta, růžky pečlivě spojíme a knedlíčky v dlani zakulatíme.
-
4
Vareniky vložíme do 3 l vařící osolené vody, vaříme. Po 8 - 10 minutách vyplavou vareniky na povrch, drátěnou naběračkou je vybereme do mísy, následně je polijeme rozpuštěným máslem.
-
5
Podáváme pokapané připravenou sladkou šťávou.