Ořechový dort dvou barev
Suroviny
- 375 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 100 g Ořechy vlašské
- 40 g Ořechy vlašské
- 74 g Pudinkový prášek - kakaový
- 20 g Cukr vanilka
- 37 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 300 g Cukr moučkový
- 40 g Mouka bezlepková
- 250 g Čokoláda na vaření
- 100 g Bonbony-Bonpari želé směs
- 240 g Cukr krystal
- 120 g Cukr krystal
- 2 kávová lžička Rum
- 6 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Kakao - prášek
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Mouka bezlepková Mantler
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2050 kcal
- Sacharidy 221 g
- Tuky 122 g
- Sodík 259 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 164 g
- Cholesterol 698 mg
- Draslík 344.7 mg
- Vláknina 11776.8 mg
- Vitamín A 11776.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 104.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tmavý korpus: Ořechy nameleme najemno. Krystalový cukr vyšleháme s vejci do pěny a do směsi vsypeme namleté ořechy, lžíci kakaa a 2 kakaové pudinky. Směs dále propracováváme dohladka s moukou do řidšího těsta. Testo vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali lžičkou másla a vysypali lžící mouky. Těsto pečeme asi 25 minut, po této době zkusíme zapíchnutím špejle, jestli je korpus upečený.
-
2
Světlý korpus: Krystalový cukr vymícháme s třemi vejci do pěny, do které vmícháme namleté ořechy, jeden vanilkový pudink a společně s moukou prohněteme směs do řidšího těsta. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali lžičkou másla a vysypali lžící mouky. Těsto pečeme asi 25 minut dorůžova. Zapíchnutím špejle zkusíme, jestli je korpus pečený.
-
3
Upečené korpusy necháme vychladnout, po vychlanutí je prořízneme a mažeme máslovým krémem a nakonec dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme želatinovými cukrovými tvary. Dort před servírováním necháme v lednici ztuhnout. Dort servírujeme vychladlý se ztuhlou polevou při rodinných oslavách.
-
4
Krém: Ve vodní lázni vyšleháme krystalový cukr a vejce dohusta - po dosažení bodu varu vody mícháme asi 20 minut na ohni. Potom krém necháme mírně vychladnout a v krému rozmícháme máslo a 2 lžičky rumu dohladka. Krém necháme před promazáváním dortu krátce ztuhnout v lednici.
-
5
Čokoládová poleva: Čokoládu na vaření necháme ve vodní lázni rozehřát a rozmícháme v ní lžíci másla a lžíci moučkového cukru.
-
6
Želatinové ozdoby na dort: Želatinové bonbóny rozmačkáme a prohněteme je s moučkovým cukrem do tuhé hmoty, ze které tvarujeme ozdoby, které necháme ztuhnout v lednici. Ztuhlé
-
7
ozdoby aranžujeme na polotuhou čokoládovou polevu na dort.