Chodský hedvábný svítek
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 217 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 14 g
- Sodík 118 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 76.3 mg
- Draslík 40.6 mg
- Vláknina 1335.6 mg
- Vitamín A 1335.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku rozpustíme máslo. Bílek vyšleháme na tuhý sníh. Když je máslo vlahé, utřeme je se žloutkem do pěny. Přidáme k němu 3-4 lžíce smetany, hrubou mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř a vyšlehaný bílek. Směs dobře promícháme. Přidáme čerstvou, drobně pokrájenou petrželku kudrnku a znovu promícháme.
-
2
V pánvi rozpálíme olej s máslem, nalijeme svítkové těsto, rozetřeme a usmažíme z každé strany dozlatova. Usmažený svítek vyjmeme z pánve, necháme vychladnout, poté nakrájíme na úzké proužky nebo kostičky a podáváme jako přílohu.