Majoránkové telecí hrudí na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Celer bulvový
  • 80 g Mrkev kořen
  • 900 g Telecí hruď
  • 50 g Petržel kořen
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 3 dl Hovězí vývar základní
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 689 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 93 g
  • Sodík 635 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 356.9 mg
  • Draslík 901.3 mg
  • Vláknina 4069.8 mg
  • Vitamín A 4069.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.3 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme malou mrkev, kousek celeru a petržele. Zeleninu nakrájíme na velmi tenké nudličky. Telecí maso odblaníme, omyjeme pod horkou vodou a osušíme. Maso nakrájíme na kousky větší, než je velikost sousta. V hrnci si rozehřejeme na správnou teplotu máslo s olejem, maso poprášíme hladkou moukou a zprudka ho orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, promícháme a přilijeme horký vývar. Ještě přidáme sůl, pepř, zázvor a pod poklicí maso dusíme doměkka přibližně 45-60 minut.

  • 2

    Mezitím si ve 2,5 dl suchého bílého vína rozšleháme žloutky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku.

  • 3

    Měkké maso vyjmeme, do šťávy přimícháme sušenou, hodně rozmělněnou majoránku, jíšku a necháme přejít varem. Za stálého míchání přilijeme bílé víno se žloutky, vrátíme maso, necháme přejít varem, dochutíme případně solí a odstavíme z plotny. Maso necháme ve šťávě asi 5-7 minut a servírujeme.

Komentáře k receptu