Majoránkové telecí hrudí na víně
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Mrkev kořen
- 900 g Telecí hruď
- 50 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2.5 dl Víno bílé
- 3 dl Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 689 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 93 g
- Sodík 635 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 356.9 mg
- Draslík 901.3 mg
- Vláknina 4069.8 mg
- Vitamín A 4069.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme malou mrkev, kousek celeru a petržele. Zeleninu nakrájíme na velmi tenké nudličky. Telecí maso odblaníme, omyjeme pod horkou vodou a osušíme. Maso nakrájíme na kousky větší, než je velikost sousta. V hrnci si rozehřejeme na správnou teplotu máslo s olejem, maso poprášíme hladkou moukou a zprudka ho orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, promícháme a přilijeme horký vývar. Ještě přidáme sůl, pepř, zázvor a pod poklicí maso dusíme doměkka přibližně 45-60 minut.
-
2
Mezitím si ve 2,5 dl suchého bílého vína rozšleháme žloutky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku.
-
3
Měkké maso vyjmeme, do šťávy přimícháme sušenou, hodně rozmělněnou majoránku, jíšku a necháme přejít varem. Za stálého míchání přilijeme bílé víno se žloutky, vrátíme maso, necháme přejít varem, dochutíme případně solí a odstavíme z plotny. Maso necháme ve šťávě asi 5-7 minut a servírujeme.