Salát Cézar podle Ramsaye
Suroviny
- 40 g Sýr Parmezán
- 250 g Ančovička - filety
- 350 g Pancetta
- 4 krajíc Ciabatta
- 560 ml Olej olivový
- 10 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Salát ledový
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Sirup javorový
- 5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1869 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 192 g
- Sodík 1512 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 50164.6 mg
- Draslík 449.4 mg
- Vláknina 1590.3 mg
- Vitamín A 1590.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve uvaříme 4 ztracená vejce. Vaříme je 3-4 minuty, uvařená prudce ochladíme v ledové vodě, mírně vychladlá odložíme na ubrousek a přikryjeme potravinářskou folií.
-
2
Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme plátky slaniny pancetta a přikryjeme je dalším pečicím papírem. Navrch položíme těžký plech na pečení, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pancettu upečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby, odkryjeme a upečené slaninové plátky potřeme javorovým sirupem.
-
3
Dále připravíme zálivku: do mixeru rozklepneme 3 vejce, přidáme 25 g nastrouhaného parmezánu, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 malé oloupané stroužky česneku, 5 ančoviček a 5 lžic citronové šťávy, vše rozmixujeme. Když je směs hladká, začneme pomalu přidávat 560 ml olivového oleje. Zálivku zředíme trochou horké vody a je-li potřeba, tak přisolíme. Jeden očištěný ledový salát rozkrojíme podél, každou část ještě na 4 díly a přendáme do široké misky, ve které salátové dílky opatrně obalíme zálivkou. Ze 100 g sýru parmezán vytvoříme hoblinky.
-
4
Vezmeme 4 krajíce chleba ciabatta, pokapeme olejem, pod grilem je opečeme a rozdělíme na 4 talíře.
-
5
Nakonec ve vařící vodě po dobu 2 minut ohřejeme ztracená vejce.
-
6
Kolem opečených krajíců rozložíme salát obalený zálivkou, na každý krajíc pak položíme jedno osolené a opepřené ztracené vejce. Navrch každého talíře upravíme plátky opečené slaniny, 4 ančovičky a parmazánové hoblinky.
-
7
Pokapeme zálivkou a servírujeme.