Jarní roláda s tvarohovou náplní

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 14

Suroviny

  • 250 g Tvaroh jemný
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 500 g Kopřiva
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 154 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 127 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 71.9 mg
  • Draslík 148.1 mg
  • Vláknina 5329.8 mg
  • Vitamín A 5329.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 226.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do jarní rolády si připravíme jemnou tvarohovou náplň:

  • 2

    z 1.5 dl smetany vyšleháme elektrickým šlehačem tuhou šlehačku.

  • 3

    Do mísy dáme jemný tvaroh. Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku s petrželkou kudrnkou. Prolisujeme 1 stroužek česneku. Do tvarohu přidáme sůl, česnek, sladkou a zakysanou smetanu a směs vyšleháme elektrickým šlehačem do lehkého krému. Potom ho smícháme s bylinkami a dáme do chladna.

  • 4

    Na roládu si nejdříve připravíme bešamel:

  • 5

    v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.

  • 6

    Na piškot:

  • 7

    listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce se 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a se 3 žloutky. Směs dobře promícháme.

  • 8

    Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.

  • 9

    Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit.

  • 10

    Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně ho překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.

  • 11

    Horký piškot s papírem zavineme do rolády a necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a naplníme tvarohovou náplní.

Komentáře k receptu