Čokoládový dort s marcipánovými hvězdičkami
Suroviny
- 200 g Ořechy vlašské
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Čokoláda hořká
- 80 g Marcipánová hmota surová
- 125 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Limetková šťáva
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Káva instantní
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 253 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 16 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 94.1 mg
- Draslík 102.6 mg
- Vláknina 1944.6 mg
- Vitamín A 1944.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse ušleháme žloutky s teplou vodou, 125 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem.
-
2
Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli a 1 lžičkou limetkové šťávy. Potom ho opatrně zamícháme do žloutkové směsi, přimícháme mleté vlašské ořechy, mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku skořice a instantní kávu. Vše důkladně promícháme.
-
3
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut. Po upečení korupus vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
-
4
Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a polevou celý dortový korpus potřeme.
-
5
Na vále vyválíme marcipánovou hmotu na placku a pomocí formičky vykrajujeme hvězdičky, které různě klademe na povrch dortu. Necháme ztuhnout a poté podáváme.