Dort s marcipánem
Suroviny
- 50 g Mandle
- 375 g Mouka polohrubá
- 125 g Cukr moučkový
- 150 g Marcipánová hmota surová
- 50 g Nugát světlý
- 30 g Čokoláda hořká
- 150 g Čokoláda hořká
- 200 g Čokoláda na vaření
- 7 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 16 ks Pralinky
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Káva instantní
- 1 polévková lžíce Kokosová smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 14 g
- Sodík 56 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 107.4 mg
- Draslík 182.5 mg
- Vláknina 4522.6 mg
- Vitamín A 4522.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Marcipán nakrájíme na kousky a nasypeme do mísy. Rozklepneme vejce a 3 žloutky přidáme k marcipánu. Bílky si necháme stranou. Marcipán se žloutky kuchyňským šlehačem, nastaveným na nejvyšší rychlost, pozvolna vyšleháme do hladké hmoty. Přidáváme (jedno po druhém) další 4 rozklepnutá vejce.
-
2
K marcipánovo-vaječné hmotě přisypeme moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli, znovu šleháme, aby výsledná hmota byla hustá a vytvořila krém. Do hrnku vlijeme rum a přisypeme 2 lžíce instantní kávy. Rozmícháme, nalijeme na těsto a zamícháme. Mouku společně s práškem do pečiva postupně přidáváme a vmícháváme.
-
3
Čokoládu na vaření rozlámeme na malé kousky, vložíme do hrnku, ten položíme do větší nádoby s teplou vodou a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Poté odstavíme z plotny a necháme zchladnout. Čokoládovou hmotu společně s nasekanými mandlemi zamícháme do těsta, z odložených 3 bílků vyšleháme sníh, který postupně po lžících přidáváme k těstu a zapracováváme. Nachystáme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vyložíme ji pečicím papírem, na něj nalijeme těsto. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 70 minut. Rozehřejeme meruňkovou marmeládu a dort jí pomažeme.
-
4
Přichystáme si polevu. Naporcovanou čokoládu vsypeme do hrnku, přidáme k ní kokosovou smetanu, ve vodní lázni necháme rozpustit a smícháme, aby směs byla hladká. Polevou přelijeme dort a počkáme až ztuhne. Do horké vody si namočíme dortový nůž, na hotovém dortu si jím naznačíme 16 dílků, na každý z nich položíme jednu rumovou pralinku. Nakonec nastrouháme hořkou čokoládu a nugát na hoblinky a posypeme jimi hotový dort.