Dort vídeňský
Suroviny
- 500 g Mandle
- 250 g Máslo čerstvé
- 80 g Strouhanka
- 330 g Cukr moučkový
- 225 g Čokoláda na vaření
- 115 g Čokoláda na vaření
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Kokosová smetana
- 8 ks Vejce slepičí
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Želé rybízové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 40 g
- Sodík 80 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 150 mg
- Draslík 290.3 mg
- Vláknina 10851 mg
- Vitamín A 10851 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 8.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládu na vaření rozlámeme do menšího hrnku na malé kousky, hrnek s čokoládou vložíme do větší nádoby a necháme rozpouštět, mícháme do hladka. Poté odstavíme z plotny, necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo a kuchyňským šlehačem s metlami ho vyšleháme do pěny. K máslové pěně vlijeme rozpuštěnou čokoládu, přidáme a vmícháme ještě 4 kávové lžičky cukru a šleháme dál. Rozklepneme si vejce, do pěny přidáme 3 celá vejce a 5 žloutků. Zbylých 5 bílků odložíme stranou. Umeleme mandle, v misce je promícháme s práškem do pečiva a se strouhankou, mandlovou směs po lžících přidáváme do pěny a vmícháváme. Ze zbylých bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh, po lžících ho přidáváme do vznikajícího těsta, mícháme.
-
2
Připravíme dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vymažeme tukem, vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 °C, pečeme přibližně 70 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Do malého hrnku vložíme rybízové želé, přidáme 3 lžíce vody, povaříme. Rozvařenou rybízovou směsí potřeme horní část i boky dortu.
-
3
Vyrobíme polevu - do vodní lázně vložíme menší hrnek, vlijeme do něj kokosovou smetanu a nalámeme na kousky čokoládu, rozpustíme. Dort přelijeme polevou a až ztuhne, šlehačkou v cukrářském sáčku dozdobíme.