Čokoládový dort s nugátovou polevou
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 200 g Čokoláda na vaření
- 125 g Cukr krupice
- 90 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Mandle
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Kakao
- 250 g Cukr moučkový
- 30 g Čokoláda bílá
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 830 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 45 g
- Sodík 50 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 161 mg
- Draslík 141.7 mg
- Vláknina 8079 mg
- Vitamín A 8079 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládu s máslem a vodou rozpustíme v horké lázni. Mírně ji za stálého míchání zahřejeme, až jsou máslo i čokoláda tekuté. Necháme prochladnout.
-
2
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny elektrickou metlou. Vmícháme prochladlou čokoládovou hmotu. Opatrně vmícháme mouku s kypřicím práškem a mleté mandle.
-
3
Ušleháme z bílků tuhý sníh. Zlehka ho zamícháme do základu a rozetřeme do vymazané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C
-
4
asi 50 minut nebo až těsto nabude na objemu a je pevné na dotek.
-
5
Dort necháme nejdříve vychladnout ve formě, potom ho překlopíme na mřížku a odloupneme papír. Úplně vychladíme.
-
6
Připravíme nugátovou polevu: na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kakao a mícháme 1 minutu. Nalijeme mléko a moučkový cukr. Promícháme dohladka. Necháme vychladnout, až poleva trochu ztuhne.
-
7
Dort rozkrojíme a obě části potřeme polovinou nugátové směsi. Zbytkem polevy potřeme povrch a strany dortu.
-
8
Ozdobíme hoblinami z bílé čokolády.