Svěží zázvorový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 170 g Cukr krupice
  • 140 g Sušenky zázvorové
  • 30 g Mandle plátky
  • 25 g Želatina
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.6 dl Voda pitná
  • 1.75 dl Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 551 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 208 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 244.9 mg
  • Draslík 162.2 mg
  • Vláknina 3069.7 mg
  • Vitamín A 3069.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme ji připravit 3-4 hodiny předem.

  • 2

    Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0.6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat.

  • 3

    Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžící nastrouhané citronové kůry, 170 g cukru krupice a špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme až do doby, kdy začne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny.

  • 4

    K želatině přimícháme citronovou směs a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60 °C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (asi po 10-15 minutách), přimícháme do ní šlehačku. Krém dáme do chladničky.

  • 5

    Zázvorové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu a 1 lžící rumu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru).

  • 6

    Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.

  • 7

    Chemicky neošetřený citron omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.

  • 8

    Citronový krém dáme na koláčový korpus, povrch upravíme, posypeme plátky mandlí, do středu ozdobně položíme plátky citronu a dáme do chladničky na 3 hodiny vychladit.

Komentáře k receptu