Cukroví ořechové
Suroviny
- 20 g Mandle
- 50 g Máslo čerstvé
- 70 g Med včelí
- 20 g Mouka pšeničná hrubá
- 25 g Ořechy lískové
- 25 g Tuk
- 15 g Citronová kůra
- 5 g Skořice mletá
- 2 g Hřebíček mletý
- 210 g Cukr moučkový
- 25 g Mandle mleté
- 5 g Soda jedlá
- 10 g Pomerančová kůra
- 150 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Mouka žitná
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 22 g
- Sodík 278 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 136.6 mg
- Draslík 144.8 mg
- Vláknina 4441.3 mg
- Vitamín A 4441.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr, přidáme máslo, med a šlehačem vyšleháme dohusta. Přisypeme obě mouky (hladkou a žitnou), sodu, strouhanou citronovou kůru, mletý hřebíček, skořici, strouhanou pomerančovou kůru, mleté mandle a drcené ořechy. Vypracujeme těsto, které dáme do lednice uležet na několik hodin, nejlépe do druhého dne.
-
2
Těsto vyválíme na silnější plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary.
-
3
Plech pomažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, cukroví na něj vyskládáme, potřeme jedním rozkvedlaným vejcem, ozdobíme půlkou mandle a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25 minut dorůžova.
-
4
Cukroví necháme vychladnout a podáváme.