Bochánky zvané gougère

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 65 g Máslo čerstvé
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 150 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 g Sýr ementálského typu
  • 2 kávová lžička Tymián sušený
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 552 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 400 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 336.4 mg
  • Draslík 116 mg
  • Vláknina 397.2 mg
  • Vitamín A 397.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo a 250 ml vody přivedeme v hrnci k varu. Hned sundáme z plotny, přisypeme mouku, cayenský pepř, sůl a rázně promícháme. Hrnec vrátíme na sporák a mícháme na středním ohni, až se utvoří hrouda těsta a na dně i po stěnách povlak, což trvá přibližně jednu minutu. Těsto vyjmeme a vložíme buď do kuchyňského robota, nebo do mísy a pomocí hnětacích spirál vmícháme do těsta parmezán, 120 g ementálu a tymián. Následně přidáváme postupně jedno po druhém čtyři vejce, další vždy až předchozí prolne s těstem, které občas odškrabujeme ode stěn.

  • 2

    Těsto přemístíme do pevného sáčku, z něhož ustřihneme roh, aby se vytvořil kulatý otvor o průměru asi 1,5 cm. Na dva plechy vyložené pečicím papírem vytlačujeme ze sáčku bochánky. Zbylé vejce rozšleháme s jednou lžíci vody a zlehka jím kuličky potřeme. Tak také zaoblíme vrcholy bochánků. Posypeme zbývajícími 30 g ementálu a ozdobíme tymiánem. Gougères pečeme v troubě předehřáté na 200°C, až se nafouknou a zezlátnou (asi 20 až 25 minut). Tak bude jejich střed hotový, ale stále měkký. Necháme je částečně zchladnout a podáváme.

Komentáře k receptu