Vejce s holandskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 80 g Slanina vepřová
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 20 g Petržel - nať
  • 40 ml Ocet kvasný lihový
  • 2 kávová lžička Ocet vinný
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 605 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 745 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 581.6 mg
  • Draslík 196 mg
  • Vláknina 829.5 mg
  • Vitamín A 829.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ugrilujeme slaninu, aby byla křupavá. Uchováme v teple.

  • 2

    Poloviny žemlí smažíme pod grilem ze strany řezu. Uložíme tak, aby nevychladly.

  • 3

    Holandská omáčka: do malého hrnce nalijeme citronovou šťávu a vinný ocet, přidáme žloutky a metlou vyšleháme do lehké pěny.

  • 4

    Ve vodní lázni šleháme, až omáčka zhoustne. Postupně přidáváme rozehřáté máslo a opět šleháme, aby omáčka zůstávala hustá. Osolíme a opepříme, udržujeme v teple.

  • 5

    Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Teplotu snížíme a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme

  • 6

    4 minuty. Potom vejce pomocí děrované naběračky vyjmeme. Nerovné okraje odkrojíme.

  • 7

    Poloviny žemlí potřeme máslem a položíme na vyhřáté talíře. Na každou klademe plátek slaniny, ztracené vejce a vše přelijeme omáčkou. Servírujeme, zdobíme petrželovou natí.

Komentáře k receptu