Vejce s holandskou omáčkou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 120 g Máslo čerstvé
- 80 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 40 ml Ocet kvasný lihový
- 2 kávová lžička Ocet vinný
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 52 g
- Sodík 745 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 581.6 mg
- Draslík 196 mg
- Vláknina 829.5 mg
- Vitamín A 829.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ugrilujeme slaninu, aby byla křupavá. Uchováme v teple.
-
2
Poloviny žemlí smažíme pod grilem ze strany řezu. Uložíme tak, aby nevychladly.
-
3
Holandská omáčka: do malého hrnce nalijeme citronovou šťávu a vinný ocet, přidáme žloutky a metlou vyšleháme do lehké pěny.
-
4
Ve vodní lázni šleháme, až omáčka zhoustne. Postupně přidáváme rozehřáté máslo a opět šleháme, aby omáčka zůstávala hustá. Osolíme a opepříme, udržujeme v teple.
-
5
Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Teplotu snížíme a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme
-
6
4 minuty. Potom vejce pomocí děrované naběračky vyjmeme. Nerovné okraje odkrojíme.
-
7
Poloviny žemlí potřeme máslem a položíme na vyhřáté talíře. Na každou klademe plátek slaniny, ztracené vejce a vše přelijeme omáčkou. Servírujeme, zdobíme petrželovou natí.