Vánočka s ořechy
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Ořechy vlašské
- 10 g Sůl
- 200 g Cukr krupice
- 80 g Droždí
- 500 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 kg Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 881 kcal
- Sacharidy 130 g
- Tuky 31 g
- Sodík 873 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 230.8 mg
- Draslík 362.3 mg
- Vláknina 2184 mg
- Vitamín A 2184 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
-
2
V míse do pěny ušleháme změklé máslo se zbylým cukrem a žloutky. Poté vmícháme prosátou mouku se solí, vlijeme zbylé mléko, vzešlý kvásek a ustrouhanou citronovou kůru. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky a ořechy, posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplo kynout alespoň tři hodiny.
-
3
Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři nestejně velké díly. Z největšího dílu upleteme cop ze čtyř válečků, další ze tří a poslední stočíme ze dvou. Čtyřdílný cop položíme na plech vyložený pečícím papírem, na něj položíme třídílný a poslední ze dvou válečků. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, copy propícháme rozpůlenými špejlemi se špičkou, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme pět minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších dvacet minut, nakonec teplotu snížíme na 100 °C a vánočku dopečeme. Pokud se vánočka propéká z vrchu víc, přikryjeme ji pečícím papírem. Vánočka je upečená, pokud se těsto nelepí na špejli.
-
4
Upečenou vánočku zbavíme špejlí a necháme vychladnout na plechu. Poté ji posypeme prosátým moučkovým cukrem s vanilkou.