Černé fazole s hovězím masem a sázenými vejci
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
- 100 g Slanina vepřová
- 500 g Hovězí maso zadní
- 200 g Fazole černé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 4 ks Banány
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Hřebíček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1211 kcal
- Sacharidy 135 g
- Tuky 55 g
- Sodík 425 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 135 g
- Cholesterol 358.8 mg
- Draslík 1733.3 mg
- Vláknina 31894.1 mg
- Vitamín A 31894.1 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole přebereme a necháme přes noc namáčet ve studené vodě.
-
2
Maso nakrájíme na větší kousky, tuk a šlachy odstraníme. Maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou, ochutíme solí, celým pepřem, přidáme hřebíček a bobkový list. Přivedeme k varu, zakryjeme a na slabém ohni vaříme 2 hodiny.
-
3
V polovine vaření scedíme fazole, zalijeme je 400 ml čerstvé vody, přidáme k nim nahrubo nasekané 2 stroužky česneku a kousky slaniny. Pod pokličkou dusíme 90 minut. Po 1 hodině vaření je osolíme.
-
4
Mezitím vyjmeme maso z vývaru, necháme vychladnout a najemno ho roztrháme. Oloupeme cibuli a zbytek česneku, nakrájíme najemno a na rozpáleném sádle osmahneme dozlatova. Přidáme maso, osolíme, opepříme, dochutíme chilli a koriandrem a za stálého míchání restujeme ještě 10 minut. Poté odstavíme.
-
5
Rýži zalijeme 1/2 l vody, osolíme, přivedeme k varu a zakrytou zvolna dusíme cca 15 minut. Banány oloupeme, nakrájíme na plátky a ve velké pánvi je na rozpuštěném másle osmažíme z obou stran cca
-
6
7 minut dohněda. Z vajec opečeme volská oka. Mezitím znovu ohřejeme maso.
-
7
Na talíře rozdělíme fazole, rýži, doplníme masem, banány a navrch položíme sázená vejce. Ihned podáváme.