Drobenková polévka
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 74 g
- Sodík 2380 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 79.3 mg
- Draslík 711.2 mg
- Vláknina 30820.3 mg
- Vitamín A 30820.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme nejdříve zavářku do polévky - drobenku: do misky dáme hrubou mouku, 1 vejce, špetku soli a pomocí vidličky mouku s vajíčkem spojíme, pak těsto dáme na vál, pořádně propracujeme a utvoříme hrudku, kterou necháme dostatečně vyschnout. Když je těsto vysušené, nastrouháme je na hrubém struhadle.
-
2
Drobenku zaváříme (5 minut) do zeleninového bujonu) a podáváme.
-
3
Zeleninový bujon [30258]:
-
4
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
5
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
6
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
7
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
8
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
9
Případně dochutíme solí a pepřem.