Pomerančový koláč s rozmarýnem
Suroviny
- 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 115 g Máslo čerstvé
- 175 g Cukr krupice
- 500 ml Pomerančová šťáva
- 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Pomerančová kůra
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Rozmarýn čerstvý
- 4 ks Vejce křepelčí
- 2 polévková lžíce Rozmarýn sušený
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 19 g
- Sodík 21 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 110.8 mg
- Draslík 189.9 mg
- Vláknina 3750.4 mg
- Vitamín A 3750.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vsypeme mouku, přidáme máslo, nasekaný rozmarýn, vše zpracujeme na drobenku. Přidáme cukr, vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 20 minut v chladničce.
-
2
Těsto rozválíme na plát, vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a korpus předpékáme ve středně vyhřáté troubě 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme dalších 10-15 minut dozlatova.
-
3
V kastrůlku svaříme pomerančovou šťávu a snítky rozmarýnu. Zlehka povaříme do zhoustnutí. Po vychladnutí šťávu přecedíme a rozmarýn odstraníme.
-
4
Přecezenou šťávu prošleháme s pomerančovou kůrou, cukrem, vejci a smetanou. Směs nalijeme na korpus a koláč pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 35 minut do ztuhnutí náplně.
-
5
Upečený koláč necháme vychladnout a až do podávání uložíme do chladničky.