Vepřové nožičky s citronovo-vaječnou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 10 g Sůl
  • 50 g Petržel - nať
  • 4 g Pepř černý celý
  • 1200 g Vepřové nožičky
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 10 l Voda pitná
  • 3 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 727 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 1101 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 324.7 mg
  • Draslík 462.9 mg
  • Vláknina 5241 mg
  • Vitamín A 5241 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.8 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové nožičky dobře omyjeme, vhodíme do hrnce s vroucí vodou a necháme 10 minut povařit. Vodu slijeme, nožičky opláchneme pod studenou vodou a dáme vařit do čisté vody, do které přidáme pepř, sůl, pórek, bobkový list, cibuli a kus celeru. Vaříme dokud maso není měkké asi 1 hodinu a sbíráme bílkovinovou pěnu, která se tvoří na povrchu.

  • 2

    Mezitím v jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, do které za stálého míchání vlijeme postupně mléko a chvíli povaříme. Po odstavení z plotny vmícháme citronovou šťávu, trochu zeleninového vývaru a nakonec rozšlehané žloutky. Uvařené nožičky vyjmeme z vody, necháme krátce okapat, aby zůstaly teplé a servírujeme zalité hotovou omáčkou, ozdobené nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu