Bramborovo- rybí kuličky
Suroviny
- 150 g Brambory
- 60 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Mrkev kořen
- 30 g Pšeničná krupice
- 120 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 2 g Nové koření celé
- 50 g Pažitka
- 3 g Pepř černý celý
- 400 g Treska aljašská
- 50 g Petržel kořen
- 100 g Majonéza
- 2 ks Cibule
- 1 ks Salát hlávkový
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 9 g
- Sodík 5984 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 85.6 mg
- Draslík 421.2 mg
- Vláknina 4783 mg
- Vitamín A 4783 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Housku nakrájíme na kostičky a necháme nasáknout v misce s mlékem. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka a scedíme, ponecháme v hrnci a přidáme k nim namočenou housku. Tresčí maso natrháme na menší kusy a přihodíme k bramborám. Přidáme vejce, podle potřeby krupici, osolíme, opepříme a rozmixujeme ručním mixérem. Na závěr přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmaženou na másle, muškátový oříšek a důkladně promícháme. Z vytvořené hmoty tvoříme menší kuličky, které si skládáme na tác.
-
2
Do širšího hrnce vlijeme 2 l vody, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a přivedeme k varu. Do vroucího vývaru naházíme rybí kuličky a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Mezitím si připravíme oválnou mísu, na kterou rozložíme listy hlávkového salátu a na střední linii rozetřeme lžící vrstu majonézy. Na majonézu rozložíme rybí kuličky a ozdobíme posekanou pažitkou. Servírujeme nejlépe s čerstvou zeleninou.