Galantina z tresky
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 120 g Sůl
- 8 g Pepř černý mletý
- 60 g Celer bulvový
- 150 g Špenátový protlak mražený
- 60 g Petržel kořen
- 800 g Filé z aljašské tresky
- 60 g Mrkev kořen
- 2 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Žemle tuková
- 2.5 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 balení Želatina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 194 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 10 g
- Sodík 4718 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 140.7 mg
- Draslík 165.7 mg
- Vláknina 3189.5 mg
- Vitamín A 3189.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi osmažíme na rozpáleném másle cibuli nakrájenou nadrobno. Housku nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Smícháme s osmaženou cibulí a pokrájeným masem z tresky a rozmixujeme ručním mixérem. Osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce a důkladně promícháme.
-
2
Připravíme dva druhy omelet. Do jedné mísy oddělíme bílky, přidáme k nim rozmražený špenát, osolíme a na lžičce másla usmažíme omeletu. V druhé míse smícháme žloutky, dvě lžíce vody, sůl a usmažíme druhou omeletu. Rozloženou utěrku potřeme změklým máslem a rozprostřeme na ní rozmixovanou hmotu z tresčího masa do přibližného obdélníku. Omelety nakrájíme na slabé, delší proužky a ve střídavých pruzích je poklademe na rozprostřené maso. Galantinu svineme do rolády a pevně zavážeme nejen na koncích, ale i po celé délce válce.
-
3
Do hrnce vlijeme 2 l vody, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, bobkový list a přivedeme k varu. Vložíme galantinu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, případně dolijeme vodu. Maso necháme vychladnout ve vývaru, studené vyjmeme z utěrky a nakrájíme na plátky, které poklademe na oválný tác. V hrnci smícháme 250 ml vývaru s práškovou želatinou, uvaříme podle návodu a vzniklým rosolem zalijeme plátky galantiny.