Telecí galantina
Suroviny
- 60 g Petržel kořen
- 60 g Celer bulvový
- 100 g Sůl
- 8 g Pepř černý mletý
- 400 g Telecí maso mleté
- 400 g Vepřové maso mleté
- 100 g Slanina vepřová
- 200 g Šunka dušená
- 60 g Mrkev kořen
- 2 ks Telecí nožičky
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 391 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 37 g
- Sodík 4140 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 227 mg
- Draslík 677.3 mg
- Vláknina 1767.7 mg
- Vitamín A 1767.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a přeseknuté telecí nožičky dáme do hrnce s vodou, přidáme kořenovou zeleninu, sůl a cibuli, vaříme na mírném ohni.
-
2
Mleté telecí a vepřové maso smícháme v míse s prolisovaným česnekem, vejci, pokrájenou slaninou a kořením. Důkladně promícháme a vyklopíme na rozloženou utěrku pomazanou rozměklým máslem. Rozetřeme do přibližného obdélníku a na jeden delší okraj narovnáme proužky šunky, pomocí utěrky svineme hmotu do válce. Pevně svážeme oba konce a ovážeme i celou roládu každých 5 cm. Vložíme do hrnce s vývarem a vaříme na mírném ohni hodinu a půl. Necháme vychladnout ve vývaru, aby se natáhla chuť zeleniny. Vychladlou roládu vybalíme z utěrky, nakrájíme na plátky, naservírujeme na tác a ozdobíme čerstvou zeleninou.