Domácí paštika z tresky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Treska aljašská
  • 100 g Slanina vepřová
  • 30 g Celer bulvový
  • 30 g Petržel kořen
  • 8 g Sůl
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 20 g Pšeničná krupice
  • 50 g Žemle tuková
  • 3 g Zázvor mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 dl Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 253 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 737 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 87.1 mg
  • Draslík 480.6 mg
  • Vláknina 3459.1 mg
  • Vitamín A 3459.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.7 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tresku zbavenou hlavy stáhneme z kůže a zalijeme octem. V 0.5 l vody vaříme kořenovou zeleninu a cibuli doměkka asi 30 minut. Zeleninu vyjmeme a ve vývaru uvaříme tresku asi 10 minut a necháme vychladnout.

  • 2

    Do mísy vlijeme 2 dl vývaru a přidáme housku nakrájenou na kostičky, aby vývar trochu nasákla. Mezitím na pánvi osmažíme pokrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Po vychladnutí přidáme do mísy k housce. Uvařenou tresku zbavíme kostí, roztrháme na menší kusy a přidáme do mísy. Přihodíme ještě mrkev nakrájenou na kostky, vejce a vše rozmixujeme ručním mixérem do hladké hmoty. Přidáme koření, případně trochu krupice na zahuštění a vypracujeme polotuhou hmotu, kterou vložíme do vymazaného pekáčku nebo formy. Můžeme zapéct ve středně vyhřáté troubě 15 minut nebo vaříme v páře.

  • 3

    Můžeme podávat teplé i studené.

Komentáře k receptu