Domácí paštika z tresky
Suroviny
- 500 g Treska aljašská
- 100 g Slanina vepřová
- 30 g Celer bulvový
- 30 g Petržel kořen
- 8 g Sůl
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Pšeničná krupice
- 50 g Žemle tuková
- 3 g Zázvor mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 dl Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 253 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 12 g
- Sodík 737 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 87.1 mg
- Draslík 480.6 mg
- Vláknina 3459.1 mg
- Vitamín A 3459.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tresku zbavenou hlavy stáhneme z kůže a zalijeme octem. V 0.5 l vody vaříme kořenovou zeleninu a cibuli doměkka asi 30 minut. Zeleninu vyjmeme a ve vývaru uvaříme tresku asi 10 minut a necháme vychladnout.
-
2
Do mísy vlijeme 2 dl vývaru a přidáme housku nakrájenou na kostičky, aby vývar trochu nasákla. Mezitím na pánvi osmažíme pokrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Po vychladnutí přidáme do mísy k housce. Uvařenou tresku zbavíme kostí, roztrháme na menší kusy a přidáme do mísy. Přihodíme ještě mrkev nakrájenou na kostky, vejce a vše rozmixujeme ručním mixérem do hladké hmoty. Přidáme koření, případně trochu krupice na zahuštění a vypracujeme polotuhou hmotu, kterou vložíme do vymazaného pekáčku nebo formy. Můžeme zapéct ve středně vyhřáté troubě 15 minut nebo vaříme v páře.
-
3
Můžeme podávat teplé i studené.