Hovězí polévka s máslovými knedlíčky
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 125 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Květák
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 1 ks Pórek
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Voda pitná
- 0.125 l Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 113 g
- Sodík 612 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 262.2 mg
- Draslík 1489.5 mg
- Vláknina 15189.5 mg
- Vitamín A 15189.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 112.2 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme pažitku s petrželkou kudrnkou, drobně pokrájíme. Do menšího hrnce si dáme ohřát 125 ml mléka s 30 g másla. Když je máslo rozpuštěné (mléko nesmí být horké), přimícháme 125 g hrubé mouky a směs necháme vychladnout. Pak přidáme 2 celá vajíčka, 1/2 lžíce pokrájené pažitky a 1/2 lžíce petrželky, špetku bílého pepře. Směs na knedlíčky dobře vymícháme a rukou vytvarujeme knedlíčky.
-
2
200 g květáku omyjeme a rozdělíme na růžičky.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého hovězího vývaru. Do polévky vložíme máslové knedlíčky, které pomalu vaříme a po 2-3 minutách přidáme květák. Vaříme přibližně dalších 8-10 minut. Polévku dochutíme solí a špetkou pepřem.
-
4
Každou porci ozdobíme 1 lžicí zakysané smetany se špetkou pokrájených bylinek.
-
5
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
6
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
7
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
8
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
9
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
10
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
11
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.