Nákyp z krabího masa se sýrem
Suroviny
- 25 g Strouhanka
- 50 g Sýr Gruyére
- 230 g Krab
- 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 225 ml Mléko plnotučné
- 2 kávová lžička Hořčice v prášku
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 19 g
- Sodík 276 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 174.2 mg
- Draslík 229.4 mg
- Vláknina 1308.8 mg
- Vitamín A 1308.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 248.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme nákypovou formu. Vymažeme ji 1 lžící syrového másla a vysypeme strouhankou.
-
2
V hlubší pánvi na 3 lžících másla orestujeme malou, drobně posekanou cibuli, dokud nezezlátne. Poté přimícháme nakrájený česnek, chvilku restujeme, vmícháme práškovou hořčici s moukou. Po 1 minutě prohřívání zašleháme po částech mléko, 2 minuty vaříme a odstavíme. Poté do směsi zamícháme strouhaný sýr a za občasného míchání necháme zchladnout.
-
3
Po zchladnutí do směsi vmícháme rozšlehané žloutky, koření, pažitku a maso z kraba. Na závěr do směsi lehce „zabalíme“ pevný sníh z bílků. Hotovou směs vložíme do připravené formy, kterou položíme na plech a pečeme zhruba 1/2 hodiny v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nákyp nezezlátne. Ihned podáváme.