Pórkový koláč s rýží a jogurtem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 8 g Sůl
- 200 g Rýže dušená
- 250 g Jogurt bílý
- 800 g Sýr balkánský
- 250 g Sýr Eidam cihla 30%
- 20 ml Olej rostlinný
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 l Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- 1 kg Pórek
- 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1199 kcal
- Sacharidy 127 g
- Tuky 54 g
- Sodík 1606 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 312.1 mg
- Draslík 396.3 mg
- Vláknina 12875 mg
- Vitamín A 12875 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme těsto smícháním mouky, octa, 3 lžic oleje a špetky soli. Dobře prohněteme, přidáme vodu podle potřeby, aby těsto bylo hladké a necháme odležet.
-
2
Mezitím si připravíme náplň. Do velké mísy nasypeme nadrobno nakrájený pórek, nastrouhané nebo nadrolené sýry, dušenou rýži a dobře promícháme. Přidáme jogurt, vejce, mléko, pepř, sůl, část rozpuštěného másla a zbytek oleje. Důkladně promícháme, aby se suroviny propojily.
-
3
Z těsta vyválíme 6 plátů, které střídavě klademe do formy a prokládáme náplní, až posledním koláč zakryjeme. Pomažeme ho rozpuštěným máslem, uprostřed nařízneme do kříže a pečeme 50 minut ve středně vyhřáté troubě.